Vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena

prsten
(Last Updated On: )

Dijamantski verenički prsten je jedan od najvrednijih komada nakita koji ćete posedovati. 

To je simbol ljubavi i odanosti koji služi kao podsetnik na sve značajne trenutke koje ste doživeli sa svojim partnerom. 

Verujemo da svaka dama na svojoj ruci želi da nosi dijamantski prsten koji savršeno predstavlja vašu ljubav. Onaj koji će izdržati sve testove vremena ili ‘’izazove’’ svakodnevnog života. 

Dijamantski verenički prsten je bezvremeni komad nakita koji simbolizuje dugovečnost vaše ljubavi.

Zašto dijamant?

Dijamanti su čvrsti oblik čistog ugljenika i jedan od najtvrđih prirodnih minerala na Zemlji. Nastali su pre više milijardi godina, duboko ispod površine Zemlje, pod uslovima ekstremne toplote i pritiska, a približili su se površini kroz vulkanske erupcije.

Prvo poznato otkriće dijamanata bilo je u Indiji tokom 4. veka p.n.e. Od tada, dijamantski nakit je i dalje popularan i cenjen zbog svoje lepote i izdržljivosti.

Njegova izdržljivost i lepota su upravo ono što ga čini popularnim izborom za verenički prsten. 

Međutim, kupovina dijamantskog vereničkog prstena može biti prilično izazovna. 

Ovaj vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena služi da vam pomogne da razumete sve komponente koje čine dijamant tako veličanstvenim izborom.

Dijamantski verenički prsten simbolizuje beskonačnu ljubav i neraskidivu vezu između dvoje ljudi. Dijamant na prstenu predstavlja bitne elemente uspešnog braka – snagu i jasnoću. Njegov sjaj predstavlja svetlost prave ljubavi.

Kako se ocenjuju dijamanti?

Gemološki institut Amerike (GIA) kreirao je jedinstvenu skalu ocenjivanja dijamanata još 1940-ih godina. To je univerzalna skala koja se koristi za procenu kvaliteta dijamanata na osnovu 4C: reza (cut), boje (colour), čistoće (clarity) i karata (carat). 

Ukoliko biste postavili pitanje „Kako izabrati dijamantski verenički prsten?“ – neophodno je da razumete upravo ova 4C. 

Rez dijamanta

Ovaj faktor se ne odnosi na oblik dijamanta, već pokazuje kako je dijamant rezan i poliran, kao i njegovu simetriju i proporcije. 

Rez dijamanta određuje koliko će svetlosti on da reflektuje, što, zauzvrat, utiče na stepen njegove blistavosti koja očarava. Procenjuje se čak nekoliko komponenti: sjaj, poliranje, simetrija itd. I što je ocena reza bolja – to je dijamant sjajniji.

Boja dijamanta

Dijamanti dolaze u različitim bojama, od prozirnih do svetlo žutih i braon. Ocenjuju se na skali od D (prozirni) do Z – dijamanti izvan ovog opsega nazivaju se „fensi dijamanti“. 

Prozirni dijamanti su najređi i stoga se najviše i cene.

Čistoća dijamanta

Čistoća dijamanta se odnosi na čistoću i retkost ovog dragog kamena. To ukazuje na odsustvo kako unutrašnjih (inkluzija), tako i spoljašnjih nedostataka (mrlja). 

Dijamanti se ocenjuju na skali od Internally Flawless do Included. Međutim, zanimljivo je  da mnoge inkluzije i fleke nisu zapravo ni vidljive golim okom i da ih može videti samo obučeni stručnjak za dijamante!

Karat dijamanta

Karat (ct) je jedinica mere koja se koristi za merenje dijamanata i dragog kamenja. Jedan karat je 0,20 grama.

Tvrdoća i izdržljivost dijamanta

Tvrdoća u gemologiji nije ništa drugo do koliko je dragi kamen otporan na ogrebotine. Dijamanti se nalaze na broju 10 po Mohsovoj skali tvrdoće, što ih čini najtvrđim mineralom na Zemlji. 

Atomi u dijamantima su raspoređeni na jedinstven način, formirajući neverovatno čvrstu strukturu. 

Dakle, ako biste pokušali da izgrebete ili razbijete dijamant – teško da ćete u tome i uspeti. Ova impozantna osobina čini dijamant idealnim za verenički prsten koji ćete svakodnevno nositi.

Oblik dijamanta 

Oblik dijamanta se odnosi na njegovu simetriju i proporcije, koje određuju broj faseta koje ima.

Tradicionalni okrugli briljantni rez je najpopularniji rez jer povećava briljantnost dijamanta. 

Njegov univerzalni oblik takođe dobro funkcioniše u skoro svakom dizajnu. 

Ali bez obzira na to šta je ‘’u trendu’’, oblik dijamanta treba da odražava individualni stil vašeg partnera. 

Okrugli i ovalni oblik dijamanta spadaju u klasike, ali ako ste za nešto savremeniji verenički prsten sa dijamantom – tu su oblik ‘’princeza’’, ‘’emerald’’ ili ‘’kruška’’.

Ako ste izrazito romantični, onda je dijamantski prsten u obliku srca savršen za vas. 

Opcije su zaista beskrajne.

Postavka dijamanta

Kada govorimo o postavci dijamanta, tu mislimo na tehniku postavljanja dijamanta u plemeniti metal.

Ako želite elegantan i sofisticiran dizajn, idite na tradicionalne postavke vereničkog prstena kao što su pasijans, oreol i tri kamena. 

Ako tražite nešto jedinstveno i bezvremeno, možete se odlučiti za postavke kao što su toi et moi, skriveni oreol i uvrnuta drška, između ostalog.

Najbolji plemeniti metal za dijamantski verenički prsten

Zlato je najčešći plemeniti metal za verenički prsten i dolazi u nekoliko boja kao što su žuto, belo i roze zlato. 

Platina je još jedan odličan izbor ako tražite nešto luksuzno i izdržljivo. Otporna je na ogrebotine i može izdržati habanje svakodnevnog života. 

Važna stvar koju treba znati pre kupovine dijamantskog vereničkog prstena je da različiti plemeniti metali mogu uticati na boju dijamanta.

Na primer, žuto zlato i roze zlato mogu učiniti da prozirni dijamant izgleda blago topao. S druge strane, platina i belo zlato će pokazati pravu boju dijamanta.

Tražite zaista jedinstven verenički prsten za svoju lepšu polovinu?

Vrhunske modele dijamantskog prstenja svetski poznatih juvelirskih kuća možete da pronađete u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Neka vaša ljubav bude večna, baš kao što je i dijamant na njenoj ruci!